Looien van schapenvachten
Met het looien van schapenvachten wordt verstaan: het conserveren van de vacht met het behoud van de natuurlijke eigenschappen.
Het leer blijft soepel, het haar en de kleur blijven natuurlijk.
Het looien is een arbeidsintensief en ambachtelijk proces. Veel moet nog steeds met de hand gedaan worden ondanks het gebruik van veel machines.
Het zo snel als mogelijk de vacht in zout leggen is van groot belang voor behoud. Tevens is het van belang dat er zoveel als mogelijk vet van het leer verwijderd is, dit om rotting en kale plekken te voorkomen.
Nadat de schapenvachten in het zout hebben gelegen dienen ze grondig gewassen te worden, wel een hele nacht in een grote looibak met warm water en zeep. Door dit grondige zal het vuil verwijderd worden. Na het wassen zal met een ontvleesmachine de restanten vlees verwijderd worden en daarna wordt de vacht nogmaals grondig gewassen.
Na het wassen zijn de vachten schoon maar moeten ze nog wel verder behandeld worden om ontbinding te voorkomen. Hiervoor worden ze ondergedompeld in een grote bak met zout, zuur en vetten, dit doodt de bacteriën. Het looien gebeurd natuurlijk met milieuvriendelijke stoffen, waardoor het leer zachter, dikker en voller blijft.
Doordat de vachten na het wassen en looien erg nat zijn wordt er met een wringer het meeste vocht uitgeperst. Dan begint de droog periode van ongeveer 3 dagen in een verwarmde kamer. Voordat ze helemaal gedroogd zijn, worden de vachten met een “stolmachine”opgerekt zodat ze weer helemaal soepel worden.
Om het leer glad en egaal te houden wordt de leerkant van de schapenvacht langs een schuurmachine gehaald.
Vervolgens worden de vachten nogmaals gekamd met een speciale machine en ook nog een keer met de hand. Overtollig leer wordt weggesneden om de vacht in model te maken. En als laatste behandeling worden de vachten met een speciaal strijkijzer gestreken om zo hun mooie glans te krijgen.
Alle schapenvachten van Out of Afrika hebben het bovenstaande milieuvriendelijke looiproces doorlopen.
Neem hier een kijkje bij al onze schapenvachten